A gyepszőnyegről általában

Nagyon sok kérdés merül fel a gyepszőnyeggel, és a gyepszőnyeg ápolásával kapcsolatban. Amikor készen van a kert, vagy a frissen terített gyepszőnyeg, gyakran csak akkor merülnek fel a kérdések először, hogy miként is gondozzák majd a későbbiekben. Mivel ez a füvesítés vagy a kertépítés utolsó szakasza, ezért gyakran már másnap nincs a terepen a kertépítő, hiszen befejezte a munkáját. Ezért kapkodás is kialakulhat a gyepszőnyeg ápolásával kapcsolatban.

Többrészes cikkemben azokra az általános gyepszőnyegezéssel kapcsolatos kérdésekre válaszolok, amelyek az alapjai a fiatal gyepszőnyeg gondozásának, illetve általában ad információkat a gyepszőnyegről.


Mi is a gyepszőnyeg?

Általában 18 hónapig szakszerűen, fűiskolában nevelt, gondozott és gyomirtott, tökéletesen sűrű, gyönyörű gyep tekercsben, amely 10% kész, kereskedelmi forgalomban kapható gyepből és 90%-ban gyökeresedett fűből és áll. A gyepszőnyeget a felhasználásának reggelén termelik fel, annak érdekében, hogy a füvesítés, vagy a kertépítés során, a legkiválóbb állapotban legyen.

Gyepszőnyeg Gyepszőnyeg árak

Mi a különbség a gyepszőnyeg és a gyeptégla között?

Van különbség a gyepszőnyeg és a gyeptégla között, habár csak a méreteit tekintve. A gyeptégla 40×40-es méretű, a gyepszőnyeg 40×250-es, és összetekert készgyep.

 

A gyepszőnyeg mennyibe kerül?

A korrekt minőségű gyepszőnyeg szerintem 1000.- és 1500.- forintba kerül négyzetméterenként. De a gyepszőnyeg árát erősen befolyásolhatja a szállítás költsége is.

 

Mennyi a gyepszőnyeg lefektetésének a munkadíja?

Korrektnek tekinthető a 250-300 forintos munkabér, de csak abban az esetben, ha a tereprendezés és a szakszerű előkészítése a gyepszőnyeg leterítésének már kész.

 

Drágább a gyepszőnyeg, mint a fűmagvetés?

Kezdetben igen, viszont a gyepszőnyeggel történő füvesítés kezdeti vízigénye, valamint a sikeres füvesítés kockázata igen alacsony.

 

Mikor a legideálisabb telepíteni a gyepszőnyeget?

Automata öntözőrendszer használata mellett bármikor lehet, kivéve a fagyos hónapokban. A gyepszőnyeg legideálisabb telepítési ideje a késő tavasz és a kora nyár.

 

Mennyi idővel kell a füvesítés előtt megrendelnem a gyepszőnyeget?

A füvesítés és a kertépítés főszezonjában célszerű 3-4 nappal a gyepszőnyeg telepítésének az időpontja előtt megrendelni.

 

Árnyékos helyen is megél a gyepszőnyeg?

Nem ajánlom, ha hosszútávon szép gyepet szeretne árnyékos helyen.

 

A gyepszőnyegezés előtt, hogyan kell a területet előkészíteni?

Szükséges a talaj minőségének és a talajszintnek a beállítása. Utána tömöríteni szükséges a talaj. Érdemes ezt követően lerakni a vakondhálót, és 1-2 cm laza termőréteget helyezni rá, amit szintén hengereljünk le, majd a visszalazítása után szórjuk meg gyökeresedés indító gyeptrágyával. Ekkor kész a gyepszőnyeg fogadására a talaj.

Cikkünk következő részében, további kérdésekre is válaszolunk a gyepszőnyeg előkészítésével, és a gyepszőnyeg fektetésének a technológiájával.