Gyakran feltett kérdések az Országos Képzési Jegyzékben szereplő képzésekkel kapcsolatban, vagy mi változott az OKJ-ban 2012-ben

Ebben a cikkben néhány fontos információt tudhatunk meg az OKJ-s képzésekkel, és azok rendszerével kapcsolatosan. Bemutatjuk a régi OKJ és az új OKJ kapcsolatát, és néhány szintén fontos dolgot a finanszírozással kapcsolatban.

Nagyon lényeges dolog, hogy az új OKJ-s rendszer bevezetése után is érvényesek a régebben szerezett bizonyítványok, szakképesítések. Hogyha valaki régebben szerzett tehát OKJ-s képesítést, akkor annak a mai megfelelőjét megnézheti a régi és az új szakképesítések hivatalos megfeleltetésében, de ha nem talál a régi szakmájának megfelelőt, akkor sincs gond, hiszen akkor is ugyanolyan szakképzettnek számít, ami a bizonyítványában van írva.

A régi, és az új típusú OKJ képzések között elsősorban a különbség a moduláris felépítésben nyilvánul meg, ami természetesen a tartalmi oldalára vonatkozik a dolognak. Az új rendszer bevezetésével azonban sokkal nehezebbé és drágábbá is válik a szakmák megtanulása és megszerzése is, köszönhetően a megnövelt kötelező óraszámoknak. Ezen felül pedig most már csak alapképzések, ráépülő-, és részszakképzések vannak, elágazások már nincsenek.

OKJ-s képzések országos adatbázisa és online jelentkezés

Szintén nagyon lényeges információ, hogy milyen módon lehet ingyen OKJ-s szakképesítést tanulni, illetve van e ennek valamilyen feltétele? Tulajdonképpen az ingyenes OKJ-s szakmatanulásnak csupán az életkor szab határt, vagyis 23 éves korig lehet ingyenesen tanulni, illetve jelentkezni képzésre. Ugyaneddig az életkorig járhat a családi pótlék is, azaz a tanuló abban a tanévben kapja utoljára a támogatást, amikor a 23. évét betölti. Szerencsére azonban még további kedvezmények is vannak az OKJ-re, hiszen akár a Munkaügyi Központtól is lehet támogatást igényelni erre a képzésre, melynek mértéke akár 100 százalék is lehet. Mindehhez csak annyit kell tennünk, hogy munkanélkülinek, vagy pályakezdő álláskeresőnek regisztráljuk magunkat, és kérjük a támogatást.